SOEL
Öppettider
  • Måndag

    09 - 18

  • Tisdag

    09 - 18

  • Onsdag

    09 - 19

  • Torsdag

    09 - 18

  • Fredag

    09 - 18

  • Lördag

    ENLIGT ÖK.

SOEL

Skrönor om hår

Världens är full av råd och tips om hur man bäst sköter om sitt hår. Men vad stämmer och vad är bara myt?

1. Håret blir glansigare av kallt vatten

Falskt. Du kan dra en lättnadens suck och vrida upp temperaturen i duschen igen. Iskallt vatten kommer inte att ge dig vackrare hår. Kallvatten kommer inte att göra ditt hår blankare. Det stänger fjällskiktet litegrann, och om håret redan är glansigt i sig själv kan det få det att se glansigare ut.

2. Du ska vänta så länge som möjligt mellan tvättarna

Falskt. Det finns de som menar att schampo är dåligt för håret: Tensiderna sliter och torkar ut. Men även om det ligger viss sanning i detta, men att tvätta kan faktiskt skydda håret mot slitage.  Ett schampo med proteinrik formula hjälper till att bygga upp och skydda hårstråna mot mekaniskt slitage som kan uppstå när man kammar, borstar och använder värmeverktyg som fön och plattång.

Tvätta varannan eller var tredje dag.

3. Du ska alltid använda schampo före balsam

Sant och falskt. Eftersom schampo löser upp smuts och öppnar upp fjällskikten så att vårdande inpackningar och balsam kan tränga in i hårstråna, är det generellt sett bättre att schamponera först.

Men om man har längre hår som är kemiskt behandlat, skadat eller torrt kan man faktiskt förbehandla längderna. Det är snällt mot håret och förebygger skador. Blöt håret, ha balsam i topparna och trassla ut håret försiktigt, och sen schamponerar du.

4. Håret växer snabbare om du klipper det ofta

Falskt. Det här är en klassisk myt som har fått och fortfarande får många att boka klipptid var sjätte vecka. Kanske tycker du till och med att håret växer snabbare, men det är bara inbillning. Många tror att håret växer fortare eftersom en klippning – särskilt om man inte klipper upp – gör att det ser tjockare ut nertill när de slitna topparna är borta.

5. Mjäll innebär att din hårbotten är torr

Falskt. Flagnande hud är något som vi förknippar med torrhet. Men mjäll är inte ett tecken på torr hårbotten. Mjäll innebär att du har en överväxt av jästsvamp i hårbotten, som bildas på grund av att fetter och döda hudceller byggts upp där. Om hårbotten är torr kan den flaga, men flingorna som singlar ner är mer som damm än mjäll, vars flagor är stora och syns tydligt. Torrt hår kan behandlas med milda schampon. Misstänker du däremot att det rör sig om mjäll är det en god idé att införskaffa ett mjällschampo på apoteket. Om det inte hjälper är det dags att besöka en vårdcentral eller hudläkare för att få rätt behandling. 

6. Fint och glatt hår behöver inte balsam

Falskt. Om man har fina, tunna hårstrån kan det ta emot att massera in balsam, eftersom det riskerar att tynga ner håret och göra det platt. Men i det långa loppet är det värre att inte göra det.

Att torka ut genom att inte använda balsam är det värsta man kan göra med sitt hår. När ditt hår blir torrt blir det mer statiskt, svårare att styla och ser även tunnare ut än det i själva verket är.

Vill man att håret ska må bra utan att ligga klistrat mot skalpen ska man investera i ett proteinberika balsam, som skyddar och ger stadga till håret utan att tynga ner. 

7. Schampo och balsam för färgat hår är bara bluff

Falskt. Det kanske låter som ett marknadsföringsknep att säga att ett schampo eller balsam är färgbevarande – varför skulle inte vanliga produkter fungera lika bra?

Kemiskt behandlat hår är mer sårbart eftersom hårets elasticitet påverkas. Ett bra färgbevarande schampo är ofta lite mildare än vanliga schampon, för att inte tvätta bort för mycket pigment. Anpassade inpackningar och balsam är ofta extra fuktgivande. 

8. Håret ska vara nytvättat när man färgar det

Falskt. Faktum är att det är bättre att hoppa över duschen precis innan det är dags att färga eller blondera håret, så att din hårbotten hinner producera ett lager av olja, som skyddar dig mot kemikalierna i färgen eller blekningen. Däremot bör håret vara fritt från produkter, som kan påverka färgnings- eller blekningsprocessen.

Kommentera inlägget